Pohárové ohlédnutí 2013

Pohárové ohlédnutí 2013

           Nový rok je tady a v dozvuku svátků je čas na bilancování toho, co se nám v tom minulém povedlo a na co bychom raději zapomněli. Pojďme si tedy připomenout, jak probíhal již 6. ročník Poháru Melechova.

            Úvodní podnik – štafetový závod dvojic Vilémovická 120 – vždy napoví, kdo jarní kilometry najížděl poctivě a kdo se ještě pořádně neprobral ze zimního spánku. Zima byla letos – nebál bych se říct – nepěkná věc, a tak se již všichni těšili na opálený rukávky a prach mezi zuby.

Na startu chyběl ze známých jmen obhájce celkového stříbra Peťas Svatků, jináč si první příděl bodů nenechal utýct nikdo. Franta Tichý v tandemu s Martinem Knytlovým, Ondra Pajerů se svým tátou, Ondra Hromádků s Tomášem Adamovským, enkláva Vystrkováků obsazující kategorie od mazáků po juniory a další. Ještě na startu se „slepuje“ dvojice Josef Kadlec a Martin Dušek, jenž ve výsledku trhají kořeny ze všech nejvíce. Druzí dojíždí Franta/Martin a bronz berou Franta Voda s Liborem Voplakalem. Černým koněm závodu se stává Ondra Pajerů, jenž zajíždí mega-časy a ještě drze v každém kole plus mínus stejné. Body jsou rozděleny následovně – Ondra bere z pohárových adeptů nejvíce, v závěsu za ním Martin a Franta, slušné body si odváží Ondra Hromádků a také mladá Vystrkovská naděje Pavel Prokůpek. V ženách zvítězilo duo Martin Pelánová/Sandra Pytlíková – Martina by mohla Sandře pěkně v Poháru zatopit a hned v prvním závodě získala velmi slušný bodový náskok.

            Dalším dílkem do celkové skládačky byla silniční klasika Kolem Melechova v půlce července. Objednáno epesní počásko, loňský účastnický rekord o jednoho borce vydržel (76). Na startu chybí Franta Tichý a prakticky všichni Vystrkováci, podívat se naopak přijel Petr Svatků. V závodě se hlavní skupina trhá až na Zahrádkách, do cíle přijíždí 4 členná skupina, ve které ve spurtu vítězí Luboš Němec před Tomášem Rycheckým a Radkem Koblicem. Z „melechováků“ je na tom nejlépe Ondra Pajerů (9.), Peťas Svatků (14.) a Martin Knytl (19.).

            Triatlony na Melechově zahajuje poslední sobotou v červenci Malý železný muž/žena Melechova. Jak je letos na melechovských závodech zvykem – totální tropy. Na startu nikdo významný nechybí, celkem se na hrázi prsí 102 borců a borkyň. Další tradice také zůstává neporušená – vítězný pohár si už počtvrté v řadě odváží Venca Holub. Posouvá svůj osobní rekord a rekord závodu pod 1hod 26min a jenom v cyklistické části má náskok na této trati propastných 1:30min. Nepočítáme-li v cíli druhou štafetu, tak stříbrný „jednotlivec“ Xterrák David Janda doráží až po 3 minutách a za další minutu bronzový Vašek Kyral. Největší bodový příděl do Poháru si z horkých adeptů odváží Ondra „Sagan“ Pajer (9.), Franta „Turbo-myš“ Tichý (12.) a růžky začíná vystrkovat i Tomáš Dvořák. Ženám dominuje Veronika Floriánová, 3. Martina Pelánová si však připisuje největší bodový příděl z holek myslících na broušený pohár.

            Terénní triatlon Xterra Melechov se letos vinou sinicemi zamořeného rybníku mění v duatlon. Zaváděcí 3km okruh kopíruje doběh klasické běžecké části, jenom v protisměru, pak klasika 42 km na biku a na závěr bezmála 10 km běh. Elitní běžci si mnou ruce (Franta, Jirka Beránek a další), ti horší si drbou hlavy. Úvodní „výklus“ ihned dělí zrno od plev, 4 členná skupinka vedená Honzou Mičkou má lehčí náskok, Jirka Beránek však v úvodu cyklistické části dvakrát ztrácí bidon a poté i motivaci. Zpět do depa přijíždí jako první dvojice Ondra Pajer a Honza Mička, 4 minuty za nimi lišák Franta. Honzu brzdí v nadějném rozletu křeče a zranění na noze, Ondra polit živou vodou Honzu nechává na běhu za sebou a vítězí. Franta drtivě stahuje ztrátu a nakonec si "vybíhá" druhé místo,  bronz bere Honza Mička. Ondra nenechává nikoho na pochybách, kdo má nejvíc nabroušeno na letošní Pohár, Frantovy trumfy mají být z rukávu vytaženy až na závěrečných bězích. Tomáš Dvořáků se hned na své první Xteře umísťuje na podiu (5.) a hlásí se tak razantně o slovo i v Poháru, kde začíná výrazně ohrožovat před sebou umístěného Martina Knytla. V ženách vítězí Klára Kučerová, opět 3. Martina Pelánová si upevňuje průběžné vedení v Poháru.

            Běh Šeptouchovem je o týden posunut proti zvyklostem, ovšem počasí změnu ignoruje a k závodu se nastupuje v krátkým-krátkým. Mezi muži krom obhájce Brychty nechybí nikdo z favoritů, v ženách neznámo proč vynechává Martina Pelánová a ztrácí tak naději na výhru Poháru. Doposud druhá Sandra Pytlíková tak může oba poslední podniky „obejít“ a vítězství jí přesto neunikne. V prvním kole se ještě taktizuje, ale hned na počátku druhého za to čelo bere a odbíhá Ondra, Franta a Jirka Beránek. Mezi nimi se také v posledním kole rozhoduje, Ondra překvapivě vítězí a je jasné, kdo bude letošním králem, když ani tady mu Franta neukázal záda. 3. místo bere „Bery“, bramboru Tomáš Dvořák, na Martina má meganáskok 2:16, ale nejsou to potřebné 3:30 min, které by potřeboval k tomu, aby smazal jeho bodový náskok.

            Poslední perličkou je Stvořidelský X Kros. Sezona se s námi loučí podzimním zataženým počasím, všichni, kdož tu mají být, tu jsou. Obhájce vítězství Jarda Vítek odbíhá už v kempu, Ondra nechává Frantu za sebou po zdolání Rodrigovy skály, v terénu si Jardu dobíhá, ale na cestě zpět podél vody ho ztrácí a Jarda v cíli posouvá své loňské maximum o další minutu dolů. Ondra se ve finále ještě strachuje před dotírajícím Frantou, stříbro však uhájí. 4.místo si z peřejí vylovil Tomáš Vávrů a podium uzavírá Tomáš Dvořáků.

            Ondra Pajer prakticky od Kolem Melechova nepropůjčil vedení nikomu jinému a i v závěrečných závodech dokázal navyšovat náskok. Druhý Franta Tichý zdárně sekundoval a spoléhal na běžecké závody, ovšem ani zde na Ondru neměl. Třetí Martin Knytl získal rozhodující náskok na prvních dvou závodech a před mocně finišujícím Tomášem Dvořákem ho uchránily jenom slušné běžecké časy na Šeptouchově a ve Stvořidlech. Konečnou pátou příčkou se blýsknula Vystrkovská mladá naděje Pavel Prokůpek, který zvláště ve Vilémovicích dal jasně najevo, že se s ním musí v příští letech počítat.

            Ženám kralovala už popáté v řadě Sandra Pytlíková - po odstoupení Martiny Pelánové měla cestu k poháru vymetenou. Tak snad v příštím roce se Sandra dočká rovnocenné soupeřky, který s ní vydrží až na cílovou rovinku.